tiistai 24. kesäkuuta 2014

Mehtässä opittua

Jo ensimmäisellä vaelluksella tuli vastaan käsite "tosi vaeltaja", reittejä ja bussiaikatauluja googlatessa termi tuli uudestaan esille. Julkaisemme nyt listan asioista, jotka kuvaavat tosi vaeltajaa. Lukiessanne sitä huomaatte varmasti että Hanski ja Miksu ehdottomasti luokitellaan tosi vaeltajiksi!

Tosi vaeltaja...
- ei koskaan kulje tiellä, aina metsässä
- ei käytä portaita vaan nousee ylös rinnettä
- ei tee tulta sisätiloissa kamiinaan tai tulisijaan vaan etsii vaikka räntäsateessa vanhan kannon ja hakkaa matkakirveellä kuivaa puuta kannon sisältä
- ei turhaan kanna ruokaa mukanaan vaan löytää kaiken tarvitsemansa ravinnon metsästä
- ei jätä rinkkaa tunturin juurelle kiivetessään ylös maisemia ihailemaan
- tunnistaa kaikkien metsän eläinten ulosteet ja voi niiden perusteella arvioida milloin eläin on edessä kulkenut
- ei tiedä bussiaikatauluista mitään, tosi vaeltaja ei ikinä käytä moottoriajoneuvoja
- ei koskaan kulje valmiiksi merkittyjä reittejä pitkin
- nukkuu aina taivasalla itserakentamassaan laavussa
- peseytyy vain tuoreessa jääkylmässä purovedessä

Eri eläinten ulosteiden tunnistaminen tuottaa meille vielä hieman ongelmia. Poron palleroita on tullut niin useasti ja vähän eri konsistenssissa vastaan että ne opittiin ensin. Jäniksenkin papanatkin tunnistaa helposti. Lopulta jää aina erilaisia ruskeanmustia kasoja, joita pahimassa tapauksessa olemme epäilleet karhun ulosteiksi. Karhun uloste on kuitenkin hyvin kuitupitoista ja suurempia pökäleitä, joten päättelemme että me emme niitä vielä ole nähneet. Kiinnostavana yksityiskohtana voi mainita että karhu on ulostamatta kokonaiset 7kk talviuniensa aikana, joten keväisin mahtaa ummettaa. Susiakin ollaan metsässä pelätty, vaikka niiden ulostetta ei ole osunut reitille vielä. Niiden uloste muistuttaa koiran jätöksiä ja voivat olla ihan mustia jos susi on syönyt lihaa. Metson ulostetta on tullut vastaan, ne on lontoonrakeiden kokoisia vaaleita kuivia jätöksiä. Metsosta opimme sen että se ulostaa päivittäin koko talviuniensa aikana samalla nukkuessaan!

Tässä edellisen kahden vaelluksen antimet ja opit. Miksu postaa toivottavasti vielä kuvia ja kertomuksen edellisestä Olos-Ylläs-reitiltä ja seuraavaksi suuntaamme Syötteelle - vielä on paljon opittavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti